FI: Koronan kourista ammattilaiseksi maailman radoille - nyt suuntana Aasian Le Mans

Vuosi 2020 oli SM Trogenille mullistava. Helmikuussa tullut yllättävä puhelu vei Trogenin Ranskaan GT3-luokan testeihin tuuraamaan viime hetkellä perumaan joutunutta kuljettajaa. Onnenpotku, mutta sen potkun eteen oli tehty vuosia töitä, teemalla verta, hikeä ja kyyneleitä. Nyt yllätyksen omaisesti, suuntana on Aasian Le Mans -sarja, joka käsittää yhteensä neljä osakilpailua.

Ranskassa Paul Ricardin radalla ajettu testi päättyi kilpailuinsinöörin hämmästyneeseen lausahdukseen, "impressive lap times", ja jatkui kotikaranteeniin Lohjalle. Trogen sairastui koronaan.

"Testissä kaikki meni paremmin kuin osasin odottaa. En ottanut juuri mitään paineita ja olin siellä vain oma itseni, se riitti vakuuttamaan tallin. Sairastuminen tietysti oli ikävä seuraus, mutta parannuin koronasta viikossa ja nyt sitä en enää halua muistella", Trogen kertoo.

Vuosi kääntyi kohti kevättä ja kesää, maailma vaikeroi pandemian kuristusotteessa. Trogen oli selättänyt taudin, ja ensimmäiset kilpailut olivat edessä kesäkuussa legendaarisella, pelottavalla Nürburgringin Nordschleifen radalla. Walkenhorst Motorsportin uunituore BMW M2 C S Racing -kilpuri totteli juuri 18-vuotispäiviään viettäneen Trogenin komentoja ja ensipuraisu oli innostava. Kaksi seuraavaakin kilpailua sujuivat ilman suurempia kommelluksia, oli palkinnon aika. Syyskuussa 2020 Trogenista tuli autourheilun ammattilainen Walkenhorst Motorsport -tallissa.

"Ensikosketus ns. "vihreään helvettiin" oli minulle kyllä mieluinen. Kutsumanimensä mukaan Nordschleifen rata on varmaan yksi maailma haastavimmista ja tykkään siitä tosi paljon. Ensimmäinen kisa sujui ilman virheitä ja vauhti oli hyvää. Seuraavissa kisoissa oikeastaan toistui sama kaava. BMW M2 oli hieno peli ajaa, pidin siitä autosta. Neljäs kisa ajettiin astetta kovemmalla autolla legendaarisessa 24h kilpailussa. Silloin meillä oli alla BMW M4 GT4 ja Nordschleifen radalla oli kautta aikojen hurjin keli, vettä tuli kuin aisaa koko ajan. Kisakin keskeytettiin yöllä olosuhteiden takia, mutta selvisin siitä tulikokeesta ehjin nahoin."

Uusi työnantaja nosti virtuaalisen kilpailemisen tärkeäksi osaksi sopimuksen syntyä, ja kommentoi sitä seuraavilla sanoilla:

"Olemme iloisia voidessamme toivottaa Sami-Matin tervetulleeksi kuljettajarivistöömme. Sami-Matti on todistanut taitonsa erittäin isoissa kisoissa esportsissa useamman kerran, ja nyt on aika siirtää painoarvoa takaisin myös oikeaan ajamiseen. Kun Sami-Matti tuli ensimmäisen kerran meille ajamaan, pystyimme heti näkemään hänen hyvän suoritus- ja taitotasonsa sekä palon autourheilua kohtaan, mikä sopii täydellisesti tiimiimme", kuvailee Walkenhorst Motorsport -tallin päällikkönä toimiva Niclas Königbauer.

Koronapandemia antoi kesällä vähän siimaa, kunnes kiristi jälleen otetta syksyn tullen. Saksa meni kiinni ja moottoriurheilu loppui lokakuussa. Trogen keskittyi jälleen Williamsin eSport -tiimin kanssa virtuaaliseen vauhtiin. Kauden aikana kilpailuja kertyi peräti 39, joista voittoja oli 13 ja palkintokorokkeelle Trogen nousi 20 kertaa.

"Ajoin kesällä ja syksyllä simulaattorilla virtuaalista DNLS-sarjaa, joka ajetaan kokonaisuudessaan Nordshcleifen radalla. Mukana oli sekä kisaamassa että katsomossa samoja tiimejä ja kuljettajia kuin oikeassakin elämässä. Pärjäsin sarjassa hyvin; paalupaikkoja, voittoja ja palkintopallisijoituksia tuli koko ajan. Virtuaalimaailman kisat potkaisivat minut lopullisesti sisään saksalaistiimiin."

Uusi vuosi 2021 ja autourheilun ammattilaisena kehittyminen – myös Aasian Le Mans -sarja kutsuu


Vuosi 2021 on käynnissä, ja mikäli maailma parantuu, Trogen hyppää jälleen BMW M6:sen rattiin, kiristää vyöt ja painaa kaasun pohjaan. Kauden tavoitteena on tutustua ja luoda vankka perusta sarjaan, sekä tottua Walkenhorst Motorsport -tallin toimintaan. Kahden vuoden suunnitelmassa toisen kauden tähtäimessä on ottaa paikka kärkikahinoista ja jatkaa vahvaa kehittymistä autourheilun ammattilaisena.

"Tämän vuoden kilpuri on BMW M6 GT, jonka V8-moottori tuottaa huikeat 585 hevosvoimaa, joten vauhtia tulee riittämään. Auto on mielestäni aivan superhieno ajaa ja todella innolla odotan päästä sillä kilpailemaan."

Alkavan kauden kynnyksellä suunnitelmiin tuli odottamaton, mutta positiivinen käänne. Trogen kutsuttiin ajamaan neljän osakilpailun mittaista Asian Le Mans -sarjaa. Sarja on tiivistahtinen, ja mestari on selvillä jo viikon kuluttua aloituksesta. Le Mans -sarja antaa hyödyllistä kokemusta kesän päätavoitetta, yhdeksän osakilpailun NLS-sarjaa varten. Näiden lisäksi suunnitelmissa on osallistua autourheilun "maratoneihin", eli 24 tunnin kilpailuihin.

"Tammikuun lopussa minulle tuli soitto Saksasta ja Walkenhorst Motorsport -talli pyysi mukaan pikakomennuksella Dubaihin ja Abu Dhabiin, joissa ajetaan Aasian Le Mans-sarja. Tämä oli kyllä niin mieluinen yllätys, koska on ollut kova ikävä radalle. Koronatilanteen takia ei ole ollut varmuutta milloin kausi alkaa. Nyt pääsen lopultakin radalle ja saan tärkeitä kilometrejä tulevaa NLS-sarjaa ajatellen, joka kuitenkin on pääjuttu tänä vuonna", Trogen päättää.

Kilpailukalenteri 2021


Asian Le Mans – Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3

13.-14.2. Dubai Autodrome, Dubai
19.-20.2. Yas Marina Circuit, Abu Dhabi

Nürburgring Langstrecken-Serie (NLS). Walkenhorst Motorsport BMW M6 GT3

27.03. - Race 1
17.04. - Race 2
01.05. - Race 3
26.06. - Race 4
10.07. - Race 5
11.07. - Race 6
11.09. - Race 7
25.09. - Race 8
09.10. - Race 9


Kuva: Tero Turunen