Katse eteenpäin, mutta ensin vilkaisu olan yli. Kauden 2017 yhteenveto.

Lohjalaisen, Länsiväylän Urheiluautoilijoita edustavan Sami-Matti Trogenin askeleet moottoriurheilun maailmassa ovat olleet kuin jättiläisen harppauksia. Vuonna 2013 Crosskartilla uransa aloittanut koululainen huomasi jo varhain, että hänellä on poikkeuksellinen kyky hahmottaa kilpailuissa tarvittavat niksit, niin vauhdin kuin määrätietoisen taktiikan osalta. Kolmen crosskart-kauden jälkeen suunnaksi otettiin Eurooppa, lähinnä eteläinen naapurimaa Viro. Siellä Sami-Matti voitti maan mestaruussarjan junioriluokan, sekä historian nuorimpana kuljettajana European Rallycross Challenge-sarjan osakilpailun Unkarissa. Nuorukainen oli nopeasti median silmissä kuuma nimi, eikä näistä hetkistä vauhti ole hiipunut. Tarinan prologi oli kirjoitettu.

Kauden 2016 aikana huhu nopeasta ja nuoresta pojasta kiiri formulapiireihin, ja Sami-Matti sai tilaisuuden testata F4-autoa heti vuoden 2017 alussa. Hyvin menneen testin jälkeen Koiranen GP tarjosi sopimusta, ja siihen tartuttiin. Alkoi armoton harjoittelu ja testaaminen, sillä Sami-Matilla ei vielä ollut minkäänlaista kokemusta formulalla, eikä edes karting-autolla ajamisesta.

Ensimmäiseen kilpailuun lähdettäessä nuori mieli oli vielä hapuileva, mutta valmis uuteen kokemukseen. Toukokuussa Sotshin radalla ajettu kilpailu meni totutellessa uuteen lajiin. Ensimmäisessä startissa sijoitus oli kuudestoista, ja kolmas kilpailulähtö toi jo sijan kaksitoista. Kausi oli saatu jännittävien hetkien jälkeen käyntiin, ja sirkuksen nuorin kuljettaja oli saanut tulikasteensa.

Kauden suunnitelmana oli kerätä kokemusta lajista ja oppia formulalla ajamisen niksejä. Kilpailuhenkinen ja voitonnälkäinen Sami-Matti oli kuitenkin päättänyt, että palkintokorokkeelle olisi noustava. Tämä tapahtuikin melko nopeasti.

Legendaarinen Ahveniston osakilpailu oli upeaa seurattavaa. Sami-Matti onnistui aika-ajossa hienosti, ja vaikka startti ei aivan nappiin mennytkään, hän ajoi ruutulipulle toisena. Jälleen lehdistö sai aihetta tarinaan, ”Sami-Matti Trogen voi nousta seuraavaksi suureksi suomalaiseksi F1-kuljettajaksi”, oli Iltasanomien aukeaman kokoisen jutun otsikko.

Sami-Matin kilpailuinsinöörinä kauden aikana toimi Miki Weckström, hän kertoi kauden alla seuraavaa:

- Luonnollisesti ennen Sami-Matin ensi esiintymistä formulan ratissa olin skeptinen, tietäen hänen olevan alle 15-vuotias kaveri rallicrossista ilman minkäänlaista karting taustaa. Ensimmäisen testin aikana saimmekin hämmästellä nuoren kaverin otteita Katalonian radalla. Sami-Matti on hiljainen nuori mies, mutta hyvin keskittynyt sekä omistautunut lupaava kuljettaja.

Isä Mika-Matti Trogen muistelee alun jännittäviä hetkiä:

- Mielestäni Sami-Matti teki jotakin sellaista mitä en olisi uskonut tapahtuvan. Olimme valmistautuneet vielä Tammikuussa kauteen rallicrossin parissa. Helmikuussa kaikki muuttui silmänräpäyksessä hyvin menneen F4-testin perusteella. Koko kausi jouduttiin suunnittelemaan uudelleen. Sami-Matti ei ollut varautunut fyysisesti, eikä henkisesti kovaan testi- ja kisatahtiin. Uusi laji jouduttiin opettelemaan säännöistä ja toimintatavoista alkaen ihan alusta. Keväällä pojasta näki selvästi väsymyksen ja tahti oli todella kova. Mutta kauden edetessä Sami-Matti kuitenkin pystyi pikkuhiljaa muuntumaan formulamaailmaan ja asiat alkoivat sujua. Ruokavalio ja liikunnan määrä alkoivat mennä oikeaan suuntaan ja poikaan tuli voimaa. Siinä samassa hässäkässä ajettiin kuitenkin koko ajan kilpaa, ja se että Sami-Matti pystyi kuitenkin ajamaan jopa podiumille kaiken kaaoksen keskellä, on mielestäni hatunnoston arvoinen suoritus.

Kausi kokonaisuudessaan muodostui kuitenkin haastavaksi. Välillä valo pilkahteli ja aurinko paistoi, toisinaan ajamista riivanneet tekniikkamurheet veivät parhaan terän keskittymisestä. Sami-Matti ajoi kauden aikana kaksitoista osakilpailua F4-sarjoissa, ohjelmaan kuului niin Espanjan mestaruussarja kuin F4 NEZ –osakilpailut. Välipaloina, maistuvina sellaisina, olivat RX Academyn kilpailut rallicrossradoilla. Sami-Matti pääsi osallistumaan kahteen osakilpailuun, joista molemmista oli tuliaisina toiseksi korkein pokaali.

Weckström paketoi kautta ja pohjustaa tulevaisuutta toteamalla seuraavaa:

- Sami-Matin kehityskäyrä on ollut hyvinkin nousujohteinen kauden aikana. Nuori mies on ollut taitava vastaanottamaan ja omaksumaan uutta informaatiota ajamiseen liittyen. Pitää muistaa että autourheilussa on kyse jatkuvasta opettelemisesta ja parantamisesta. Harva kuljettaja pystyy koskaan ajamaan täydellistä kierrosta ilman mitään parannettavaa. Sami-Matin parhaat puolet tulevat esiin lähtövalojen sammuessa. Yleensä kisassa Sami-Matti pystyy aina puristamaan pari kymmenystä lujempaa kuin esimerkiksi treeneissä. Kauden aikana Sami-Matti näytti meille kovaa taistelijan luonnetta.

- Seuraavat kaksi vuotta tulevat olemaan hyvin ratkaisevia Sami-Matin tulevaisuuden kannalta. Vuosi 2017 oli täyttä harjoittelua, mutta seuraavana kautena tulosta on tultava jos haluaa edetä nopeampiin formula-luokkiin tulevaisuudessa. Oli ilo työskennellä Sami-Matin kanssa ja seurata hänen kehitystään tänä vuonna. Toivotan paljon onnea ja menestystä hänelle tulevaisuudessa, missä luokassa tai sarjassa hän ajaakin, päättää Miki Weckström.

Yhteenvetona kaudesta voimme koko tiimin suulla todeta, että se oli hektinen, opettava, mutta ennen kaikkea upea vuosi. Ensi keväänä 16-vuotta täyttävä Sami-Matti on panokseensa osittain tyytyväinen, mutta kertoo että paljon jäi hampaankoloon, joten luvassa on uusia vauhdikkaita tarinoita kunhan kausi 2018 pääsee vauhtiin.

Sami-Matin muistoihin kaudesta jäi monta ikimuistoista hetkeä.

- Tuntuu että vuosi meni kuin siivillä, kirjaimellisestikin. Lentelin paikasta toiseen ja sain ajaa paljon, välillä kulki ja välillä ei. Jos kaivetaan niitä erikoisia juttuja, niin muistan miten Moskovassa vedin kahtasataa ja läjähti hervottoman kokoinen ötökkä pleksiin, ei siinä vielä mitään mutta kun menin pyyhkäisemään sitä hanskalla pois, niin voin sanoa ettei ollut ihan paras näkyvyys sen jälkeen. Muutaman kerran tuli vähän säikähdettyäkin, ekassa Espanjan kisassa olin menossa lähtösuoran jälkeiseen mutkaan kun joku teki ylilennon. Kaveri rysäytti vauhdilla perään ja lensi melken yli, hetken ihmettelin mitähän siinä kilpakumppani oikein suunnitteli. Kauden kohokohtia oli useampiakin, mutta kyllä ykkösenä tulee mieleen Ahveniston osakilpailu. Kotikisa, tukijoukot katsomossa ja ajoin toiseksi, se tuntui parhaalta. Haluan vielä välittää suuret kiitokset kannattajille, taustajoukoille sekä kaikille mun tukijoille. Ilman teitä en olisi tähän pystynyt, olette erittäin arvokkaita, Sami-Matti päättää.

Isällä on vielä asiaa, Mika-Matti Trogen valottaa ensi kauden suunnitelmia.

- Tällä hetkellä kaikki näyttää hyvältä, formula ja rallicross jatkuvat ensi kaudellakin. Uskon vahvasti, että Sami-Matti tulee etenemään formuloissa pitkälle. Tietysti taloudellisessa mielessä yhteistyökumppanit ovat suuressa roolissa. Näen, että tekemisen meininki saadaan tarttumaan rahoittajiin jatkossakin ja vauhdilla mennään eteenpäin vahvan taustajoukon tukemana. Sami-Matin ura on vasta alussa, mutta ensi vuonna elämme tärkeitä hetkiä varsinkin uravalinnan kannalta. Jatkuuko formulat vai rallicross, se valinta on tehtäva ensi kauden jälkeen, Mika-Matti kertoo.

Linkki Iltasanomien artikkeliin